آشنایی با برخی از استانداردهای پایایی سیستمها
پیش بینی و مدل سازی پایایی، پایه و بنیان تحلیل های دیگر پایایی می باشد. محصولات و سیستم های مکانیکی و الکترونیکی به صورت طبیعی در معرض خرابی هایی قرار دارند که دلیل آن متغیرهای محیطی از جمله گرما و تنش میباشد. بدین منظور استاندارد هایی برای تعیین و محاسبه پایایی قطعات و سیستم های مکانیکی و الکترونیکی تدوین شده است. در ادامه با برخی از رایج ترین استانداردهای پیش بینی پایایی محصولات الکترونیکی آشنا میشویم.
1- استاندارد MIL-HDBK-217F: این استاندارد توسط وزارت دفاع ایالات متحده منتشر شدهاست. این استاندارد از مدل های متنوعی برای پیش بینی نرخ های خرابی گروه های مختلفی از اجزای الکترونیکی، الکتریکی و الکترومکانیکی که تحت تأثیر شرایط محیطی، شرایط تنش و پارامترهای مختلف دیگری قرار می گیرند استفاده می کند.
2- استاندارد CNET RDF 2000) IEC 62380): این استاندارد در اصل یک استاندارد فرانسوی می باشد که در سال 2000 منتشر شده است و در حال حاضر استاندارد اروپایی پیش بینی پایایی می باشد. در این استاندارد از روش ها و رویکردهای خاصی استفاده شده است که آن را متمایز از دیگر استانداردها قرار داده است.
3- استاندارد Telcordia (Bellcore)-TR-332&SR-322: این استاندارد هم از یک سری مدلها برای پیش بینی نرخهای خرابی حالت پایدار اجزای الکترونیکی، الکتریکی و الکترومکانیکی تحت شرایط محیطی و پارامترهای مختلف استفاده میکند.
4- استاندارد China B: استاندارد بین المللی نظامی چین می باشد که برای محاسبه پایایی اجزای الکترونیکی استفاده می شود.
5- استاندارد IEEE: این استاندارد در سال 1998 توسط جامعه پایایی IEEE منتشر شده است. این استاندارد به منظور پیش بینی پایایی سخت افزار و نرم افزار تجهیزات و سیستم های الکترونیکی به کار می رود.
6- استاندارد PRISM: این استاندارد اصلاح شده استاندارد نظامی MIL-217 می باشد که در آن سعی شده است تا برخی از مشکلات استاندارد نظامی MIL-217 برطرف شود.
به منظور پیش بینی پایایی محصولات مکانیکی می توان از استانداردهای زیر استفاده کرد.
1- استاندارد NSWC 06/LE1: استاندارد NSWC 06/LE1 با بکارگیری مجموعههای از مدلها برای گروههای متفاوتی از قطعات مکانیکی جهت پیشبینی نرخهای خرابی بر مبنای دما، استرسها، نرخهای جریان و پارامترهای متفاوت دیگر استفاده میشود. این استاندارد مدلهایی برای انواع متفاوتی از قطعات مکانیکی شامل یاطاقها، فنرها، محرکها، کاسه نمد، کمپرسورها و غیره فراهم میکند. این استاندارد در هندبوک مرکز جنگ نیروی دریایی برای روشهای پیشبینی پایایی تجهیزات مکانیکی تعریف شده است.
2- دادههای قابلیت اطمینان قطعات غیرالکترونیکی(NPRD): این سند نرخ های خرابی را برای طیف گستردهای از انواع اجزاء شامل اجزاء مکانیکی، الکترومکانیکی، قطعات الکترونیکی مجزا و مونتاژها فراهم میکند. NPRD شامل 1000 صفحه اطلاعات راجع به 25000 قطعه میشود. این سند تجربیات میدانی در کاربردهای نظامی و تجاری را انعکاس می دهد. برای مهندسینی که تحلیل پایایی بر روی طراحی سیستم اجرا می کنند، آن یک منبع اطلاعات ضروری است.